Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

Årets domare är redo för en ny säsong

20 september 2022 10:00
SSL 2022/2023

I år är det en ny regelbok som gäller i svensk innebandy. Det är lite blandade nyheter, men senaste årens test med mindre och större lagstraffet blir permanent. "Vi ser fram emot en ny spännande säsong" säger SSL-domaren Robert Nordin.


En ny SSL-säsong står för dörren och med den följer också en ny regelbok. Bland nyheterna finns det mindre och större lagstraffet som blir permanent i regelboken efter tidigare test inom Svensk Innebandy. Nu finns inte längre något lagstraff på fem minuter, framöver är det två eller två plus två minuter som gäller.

– Vi har testat detta i förbundsserierna och det föll väl ut. Många tyckte fem minuter var ett för hårt straff som påverkade matcherna för mycket. Spelarna satt av straffet oavsett hur många mål som rann in bakåt, säger SSL-domaren Robert Nordin.

– Största lagstraffet nu blir två plus två minuter, och blir det mål så stryks en tvåa. Två insläppta mål innebär att straffet är över.

I övrigt är det blandade nyheter i den nya regelboken.

– Till exempel är dubbelsparken numera tillåten och alla verkställda utvisningar (inklusive avvaktande utvisningar) återupptas alltid med frislag. Sedan har regelboken fått ett ansiktslyft med en mer genomgående terminologi som ska underlätta tolkningen av reglerna, där bland annat de tidigare matchstraffen 1, 2 och 3 har ersatts med tekniskt, lindrigt och grovt.

Uppladdningen inför säsongen har varit bra för domarna som äntligen har kunnat träffas fysiskt igen efter pandemin.

– Det har varit kul och lärorikt att träffa alla kollegor igen, vi har haft bra uppstartsmöten, säger Nordin.

– Domargruppen har samma fokus som vanligt, att hela tiden vara väl förberedda, utveckla oss själva och hitta en så jämn bedömningsnivå som det bara går.

Ett fokusområde är alltså att få till så likartade bedömningar som möjligt. Därför bryts domarparen upp ibland för att döma med andra kollegor.

– Det gör vi några gånger per säsong. Vi har mycket att lära av varandra och varje gång jag går med en annan kollega så snappar jag upp något. Ibland tas saker för givna när man dömt länge tillsammans, att gå med en annan domare gör att saker ses i nya ljus. Det är utvecklande.

Robert Nordin vann pris som Årets Domare på damsidan tillsammans med sin kollega Ludwig Broadhall i våras. Det var andra gången paret fick den utmärkelsen för sina prestationer.

– Det var pandemi första året vi fick priset. I våras dömde vi vår första SM-final. Det var en kul och häftig upplevelse. Efter lång tid med pandemi så var det fantastiskt att uppleva en full arena med massor av energi, säger Nordin.

– Precis som för spelarna så ger publik extra adrenalin för oss domare. Vi älskar häftig inramning och att döma i slutspel är väldigt roligt, det är höjdpunkten på året.

Nordins pappa var domare, därför fastnade han också i domaryrket.

– Jag och alla mina syskon spelade och att bli domare var ett sätt att fortsätta vara delaktig i den här fantastiska sporten. Rollen är både utmanande och givande.

Det delas sällan ut beröm till domare, är det tyst så är det bra, är känslan?

– Haha, ja, lite så är det. Det gäller att lära sig att separera domarrollen från det personliga när det gäller kritik. Man måste kunna hålla isär det där, jag har fått jobba med det, annars hade man nog inte orkat.