Lördag
23 Mar 9 matcher
Söndag
24 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 2 matcher
Tisdag
26 Mar 2 matcher
Torsdag
28 Mar 4 matcher
Idag 4 matcher
Lördag
30 Mar 3 matcher
Söndag
31 Mar 4 matcher
Måndag
01 Apr 2 matcher
Tisdag
02 Apr 3 matcher
Onsdag
03 Apr 2 matcher

Inte fokus på motståndet - men: "Verkligen giganternas kamp"

20 april 2018 17:30
SSL-slutspelet

De har redan hunnit lyfta sina SM-pokaler. Mycket vill samtidigt ha mer och imorgon jagar Mattias Samuelsson och Rasmus Enström ny ära. Storvreta och Falun går ut till final ledda av kaptenerna, som här höjer tonläget till nästa nivå.


– Imorgon blir bästa dygnet. Men det känns redan nu bra, det ska bli kul, inleder Storvretas Mattias Samuelsson.

Veteranen lyfter blicken mot lördagen och sin nästa SM-final. Några sådana har det redan blivit för den 34-årige backen, precis som för hans kaptenskollega i Falunlägret. De svartrosa från Dalarna är inställda på att försvara titeln från fjolåret och har väntat på att finalhelgen ska komma.

– Nu är vi på toppen. Det handlar om att njuta, samtidigt fokusera på vad vi är här för och inte sväva iväg. Där har vi många med rutin. Det här är det finaste man kan uppleva som innebandyspelare, men det bästa är ju att vinna guld. Det är därför som vi håller på, poängterar Rasmus Enström.

För ganska exakt ett år sedan var det samme Enström som greppade tag i SM-pokalen och höjde den mot Globens tak. Samma känsla har även Mattias Samuelsson varit med om, senast 2016. Nu har däremot klassiska Storvreta ett år utan SM-guld bakom sig, en titeltorka som kanske inte framstår som särskilt lång men som Uppsalaklubben ska bryta. Trots all sin rutin känner Mattias Samuelsson fortfarande hur finalpulsen tar över när säsongen nu ska avgöras.

– Första guldet kommer jag knappt ihåg... Det var 2010. Anspänningen är densamma idag och jag är fortfarande lika nervös, vilket jag är glad över. Då vet jag att det är på riktigt, berättar Samuelsson.

Just den där nervositeten - lär man sig att hantera den och vill man verkligen kunna hantera den?

– Man lär sig att hantera den. Det är alltid samma inför stora matcher. Det spelar ingen roll om det är kvartsfinal, semi eller final så blir jag vidrigt nervös. När jag slutar och lägger klubban på hyllan är det garanterat det som jag kommer att sakna.

Om att möta Falun: "Kunde inte bry mig mindre"

Finalen den här slutspelsvåren är en duell mellan de två absolut främsta i modern SSL-tid. Storvreta gör upp mot Falun, de lag som fullkomligen dominerat herrscenen med guld över de åtta senaste åren. Epitetet "giganternas kamp" har myntats flitigt under de senaste dagarna - vad säger spelarna själva om förhandssnacket?

– Jag fattar att frågan ställs, och jag tycker att det är kul att två lag som driver den. Men samtidigt kunde jag inte bry mig mindre. Så fort jag kommer hit så vill jag bara vinna skiten och sen åka hem. Det spelar ingen roll vilka som står på andra sidan, svarar Mattias Samuelsson.

Även från Falunhåll menar kapten Enström att motståndet inte är av någon större betydelse. Forwarden erkänner i nästa stund att ett guldmöte med anrika, stjärnspäckade och den här våren seriesegrande Storvreta givetvis är speciellt.

– Jag håller med där, det är verkligen giganternas kamp som media snackat upp. Det är de två bästa lagen över en tioårsperiod. Att vi möts nu när båda står på fyra guld kan inte bli bättre för publiken, menar Enström och fortsätter;

– Sen tycker jag som sagt också det är skit samma vilka vi möter i en final. Nu är det ändå de två bästa lagen, våga vinna är vårt motto i den här finalen.

Toppklubbarnas guldduell i Ericsson Globe skapar ett enormt intresse genom hela SSL-sfären. Finalmötet är sedan tidigare utsålt och en publikfest utlovas, helt perfekt enligt Rasmus Enström.

– Det är kul att innebandyn får den uppmärksamhet som den förtjänar. Jag tycker att det alltid borde så här, speciellt under slutspel.

Enström: "Jag ser oss som favoriter"

När Storvreta och Falun stångar huvudena mot varandra imorgon är det vissa spelare som väntas sticka ut. Dalalagets megastjärna Alexander Galante Carlström är en, poängkungen Albin Sjögren i Storvreta en annan. När allt kommer till kritan är det ändå fanbärarna med varsin kaptensbindel på armen som ska visa vägen. Rollen som lagkapten och stöttespelare är Mattias Samuelsson van vid, morgondagen blir inget annorlunda.

– Självklart är det viktigt att klara av allt runt omkring. Visa ett lugn och kunna bjuda på ett leende, sen får jag anpassa mig. Ser jag att vi ska trycka på så får jag göra det och ser jag att vi behöver hålla i lite boll så måste jag göra det. Det viktiga är att jag visar att det faktiskt är roligt, resonerar Mattias Samuelsson själv.

Den troliga matchbilden då? Ligans bredaste anfallsarmador kommer att trängas på samma rink och enligt de två lagkaptenerna ska inget hållas igen i offensiv väg.

– Vi vill ha situationer hela tiden över hela banan, då är vi som bäst. Ryggmärgsinnebandy för vår del, brandtalar Rasmus Enström och Storvretas Samuelsson fyller i;

– Jag vill ha full attack. Se att vi går för det och jagar dem ur hallen.

Svår fråga att svara på, men vad driver dig och de andra rutinerade Storvretanamnen till ännu ett SM-guld?

– Det är titlarna som man vill åt och det grundar sig i att vilja tävla. Kommer jag till träning tävlar jag, kommer jag till match tävlar jag. Jag tävlar hela vägen tills jag kommit till final - då vill jag vinna.

SSL-tabellen är redan vunnen, men nu vill 34-åringen ha det finaste som går att få. SM-guldet 2018 står på spel och med sin serieseger vore det rimligt att hålla Storvreta som favorit. Så är däremot inte fallet, istället talar oddsen för ett nytt Falunguld. Fullt logiskt om du frågar de regerande mästarnas egen frontfigur.

– Jag ser oss som favoriter, vi kan det här. Vi har vunnit fyra av fyra finaler, det är inga konstigheter. Vi gillar stora matcher och har bevisat det förr. Det ska inte vara annorlunda nu, avslutar Rasmus Enström.