Moberg inte imponerad: "Ändå har vi vunnit"

11 oktober 2017 15:00
Intervju

Fem raka vinster, men ett spel som spelarna själva kräver mer av. Anna Moberg berättar i en intervju om Endres segerrad, toppstriden och ger svar på guldfrågan.


Endre har öppnat säsongen urstarkt och gått rent med fem raka vinster. Men ute på Gotland är tongångarna trots det sansade, på gränsen till självkritiska.

– Ja, vi har haft svårt att vara riktigt nöjda efter matcherna. Nu känns det som att det har låst sig för många spelare. Vi har inte riktigt varit nöjda med vårt spel och kan mycket bättre, ändå har vi vunnit, resonerar Anna Moberg.

Förra säsongens kvartsfinalist har radat upp vinster under serieinledningen. Fem spelade matcher har resulterat i lika många segrar och hela 15 poäng, något som betyder delad serieledning med KAIS Mora.

Vinstraden till trots har det Endre famlat efter ett fungerande spel och inför helgens möte med Warberg, en match som vanns med 5-2, kastade tränaren Alexander Brinkmann om i formationerna. De gulsvarta malde relativt enkelt ner jumbon och även om motstånden så här långt varit på pappret svagare har Endre visat upp stabilitet.

– I efterhand får man ändå se det som att vi har mött ganska defensiva lag. Tidigare har vi haft problem mot just sådana lag. Därför är det starkt att ha vunnit alla de här matcherna, som man normalt kan tappa poäng i, menar Moberg och fortsätter.

– Fem vinster är alltid bra. Vi är så klart nöjda med poängen.

Trivs med radarpartnern: "Hon är verkligen en avslutare"

Forwarden dominerade stort och var den enskilt avgörande faktorn i vinsten över Warberg. Anna Moberg svarade där för ett hattrick, tre mål som verkligen kom efterlängtat efter en offensivt sett tung start.

För efter SSL 2016/2017 har förväntningarna på 24-åringen ökat drastiskt. Moberg gick där från att ha varit en spelare som legat strax under tio poäng till att explodera med 29 pinnar på 26 seriematcher. Hon känner själv att säsongen blev något av ett genombrott.

– Det var en stor förbättring från tidigare säsonger. Jag fick en större roll också, det gjorde rätt mycket. Sen precis som nu var det lite knackigare i början och det lossnade rejält när jag började spela mycket med Sara Steen, förklarar Moberg.

Just ditt samarbete med Sara, vad kan du berätta om det?

– Hon är verkligen en avslutare, bra på att hitta målet. Ibland kan man slå en dålig passning och ändå gör hon mål.

– Sara är en riktig målskytt. Nu när vi spelat med varandra länge har vi lärt känna varandra, du vet var den andra finns utan att titta. Det har väl inte gått så bra hittills i år, men vi hittar säkert tillbaka till varandra.

"Serien är mycket mer öppen än tidigare"

Vinststreaken på fem raka matcher sätts på prov på nytt i helgen. Sirius tar båten över från fastlandet, ett motstånd som halkat efter poängmässigt och slåss runt strecken. Uppsalalaget har visserligen tagit poäng i sina två senaste matcher, men har fått en tung skada på nyckelspelaren Klara Molin.

– De har haft en tuffare inledning, men i tidigare matcher mot dem har alltid varit bra fart. Det blir mycket kamp när man möter Sirius, kommenterar Anna Moberg som tror att motståndet kan passa Endre.

– Förhoppningsvis blir det en annan matchbild. De spelat inte lika defensivt som lagen vi mött innan, då får vi chans på kontringar.

Även om duon Steen/Moberg inte nått upp till förra säsongens höjder riktigt än och även om spelet inte stämt fullt ut har Endre visat att laget är på riktigt. Resultaten talar sitt tydliga språk. Med 15 poäng har gotlänningarna tagit upp fighten med favoriten KAIS Mora i toppstriden. Det skickar också signaler till övriga innebandy-Sverige, men Anna Moberg stirrar sig inte blind på Endres start.

– Vi siktar först och främst på slutspel, som mål har vi att komma topp fyra. Det skulle ge oss så bra förutsättningar som möjligt inför slutspelet.

Det stora målet måste ändå vara SM-guld - är det en rimlig dröm?

– Ja, det tror jag faktiskt. Det känns som att serien är mycket mer öppen än tidigare, alla kan slå alla. Jag tror att det blir fler lag än vanligt som har chansen på att ta guldet i år.