Tisdag
02 Apr 3 matcher
Torsdag
04 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Tisdag
09 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Torsdag
11 Apr 2 matcher
Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Idag 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 2 matcher
Söndag
21 Apr 2 matcher
Måndag
22 Apr 2 matcher

SSL zoomar in - Sirius Innebandy

17 november 2019 10:00
Intervju

SSL zoomar in är en artikelserie som riktar sig till er fans, för att ni på ett djupare sätt ska lära känna alla lag i världens bästa liga, Svenska Superligan. I 23 delar kommer lagen och klubbarna i både dam- och herrligan att presenteras, utan inbördes ordning. Varje söndag klockan 10:00 kommer en ny spännande läsning att publiceras på SSL.se. Välkomna!


I del åtta lämnar vi Endre, tar färjan tillbaka till fastlandet och lämnar Gotland bakom oss för denna gången.

Vi går i land i Nynäshamn och börjar direkt vår resa norrut. Genom huvudstaden Stockholms täta trafik tar vi oss och fortsätter ytterligare dryga 50 kilometer, in i Sveriges kyrkliga centrum tillika fjärde största tätort.

"Vi ska bli världens bästa förening."

Så inleder den blåsvartrandiga Uppsalaklubben sin beskrivning på hemsidan. Målsättningen är att bli jämställd på alla plan och därigenom bli världens bästa förening. Man siktar högt!

Vi pratar om Sirius Innebandy.

Vidare scrollande på klubbens hemsida skvallrar om deras jämlikhetssatsning som aboslut får ses som i framkant i sin genre.

Sirius ordförande, Peter Tornberg:
– Man kan väl säga att vi egentligen hela tiden velat vara den föreningen. För tre säsonger sen fanns bara ett damlag i Uppsala, men i och med att de blev Sirius, fick vi dam- och herrelit och en helt annan plattform att stå på. Det blev den riktiga starten kan man säga, att utåt kunna kommunicera vårt jämlikhetsarbete, säger han.

På föreningens hemsida går också att läsa att föreningen Sirius Innebandy arbetar för att bli en helt jämställd förening och har bland annat som mål att ha samma budget för dam som herr 2022.

Hur går det arbetet?

– Vi håller just på att ta fram siffrorna för säsongen 2018/19 och det går framåt, berättar Peter och fortsätter:
– Ambitionen om 2022 beror helt på vår förmåga att få med oss näringslivet i det. Vi hade kunnat nå det över en natt genom att dra ner herrverksamheten och dra upp damernas, men vi vill att det ska bli jämnt genom att öka dam, inte minska herr. Vi är medvetna om att det är en ambitiös och offensiv satsning, men vi tror på den.

Man jobbar brett kring jämställdhetsfrågan och har också satt upp en strategi för hur man ska nå sina mål. Huvudmålen är bland annat att man strävar efter att låta lika många kvinnor som män leda och vara aktiva i klubben, dela lika på resurserna och att man vill gå ifrån mansnormen och att låta alla att känna sig lika välkomna.

– Vi har många punkter, vi jobbar brett. Vi försöker jobba mycket med att få in aktiva tjejer och killar i föreningen, men också i ledarstaberna och i styrelsen. Alla bitar är lika viktiga för oss. Vi håller i utbildningar för att fler kvinnor ska bli tränare och att få tjejer i skolåldern att börja spela innebandy, menar han.

Hur har initiativet mottagits av herrarna och killarna i föreningen?

– Mest positivt, faktiskt. Någon har ifrågasatt och undrat om det kommer påverkar herrarna negativt på något sätt. Det är viktigt för oss att jämställdhet inte ska vara på bekostnad för killarna, utan positivt för tjejerna. Vi har pratat med näringslivet och strävar efter att skapa samma förutättningar för alla. Jag tycker sammantaget att det ha tagits emot på ett bra sätt av alla, säger Peter.

Som ett steg i satsningen har klubben anställt tidigare Siriusspelaren Sara Orebrand som sportchef för föreningens damsektion. Men Peter menar att det faktum att Sara är kvinna endast var en bonus, då man i första hand såg rätt kompetens i henne för rollen.

– Vi kände dels att Sara var kompetensmässigt rätt för oss, vi tar inte in någon bara för att man har ett visst kön. Men hon hade både kompetensen och var kvinna, så det höjer våran trovärdighet att vi lyckas med en sådan rekrytering, menar Peter och förklarar hur man utvecklats sedan Sara intåg.
– Dels märker vi att spelarna på damsidan mer och mer ser Sirius som en bra förening, tjejerna får upp ögonen för oss. Vi har väldigt många unga, talangfulla och ambitiösa tjejer som känner att Sirius har något på gång och vill bli en del i det. Just kring spelarrekyteringen känner vi att vi tänker rätt. Sara som person tillför mycket också med sitt engagemang och - ärlig talat - att hon som kvinna har förutsättningar att komma lite närmare laget än en kille skulle kunna göra i samma position.

– Rent marknadsmässigt har vi också fått en hel del tidningsrubriker- och artiklar kring det vi gör och nått ut bra med vårt budskap på det sättet. Det är aldrig någon som säger emot det vi gör och tycker det är fel. Det är 2019 och det är en självklarhet för många att arbeta mot en större jämställdhet, i hela samhället.

Sara Orebrand själv försöker beskriva rollen hon har:

– Nu är jag inne på mitt andra år och är gammal spelare själv. Det är någonstans den bakgunden jag försöker ta med mig in i verksamheten. När jag tog jobbet var det viktigt för mig att vi verkligen följde ledorden vi satt upp, att det inte bara skulle bli ett ord på hemsidan. Jag har alltid sett möjligheten för tjejerna att få samma förutsättningar som killarna och nu när vi blivit föreningen som gör verklighet av det tände jag till och ville vara med, menar hon och fortsätter:
– Det finns inte så många kvinnliga sportchefer idag. Jag driver vår fråga hela tiden och överallt och försöker att ifrågasätta, uppmuntra och driva den dagliga kampen. Men vi gör så jäkla mycket tillsammans och det är så roligt att få vara en del av det.

Utöver sin sportchefsroll i Sirius, jobbar Sara inom byggbranschen.

– Det är samma sak där - en daglig kamp för jämställdhet. Fightas man inte blir det inget av det. Men det är sjukt kul när det faktiskt går med företag i kampen, tack vare arbetet vi gör kring det. Då börjar det hända grejer. Konstigt att fler klubbar inte tänker så. Fan, det är 2020 snart, det borde vara en självklarhet.

Slutligen fick Sara ordet fritt och ville gärna poängtera vissa saker än mer:
– Det jag verkligen vill betona är att för att kunna bedriva frågor som dessa helhjärtat - för att det inte bara ska vara tomma ord på papper - kostar det pengar. Allt handlar om det i grund och botten. Där har vi verkligen ett gäng företag som gör det möjligt för oss att driva frågorna och jag är sjukt tacksam mot dem. Samtidigt nappar fler och fler nappar hela tiden. Så jag vill rikta ett stort tack till alla företag - det är ni som är inspiratörerna!

Precis som Sara säger går vi snart in i 2020 och jämställdheten är en fråga fler och fler - eller ja, egentligen alla - klubbar och föreningar borde bygga in i sin verksamhetsplan i större utsträckning. Sirius har gjort och gör ett hästjobb för att förändra sin förening till att inkludera alla oberoende av kön, och förtjänar givetvis alla positiva ord man fått och i framtiden kommer fortsätta få.

Keep it up, Sirius!

Läs tidigare delar av SSL zoomar in:

Del 1 - Mullsjö AIS

Del 2 - Rönnby Tigers

Del 3 - Växjö Vipers

Del 4 - IKSU

Del 5 - Jönköpings IK

Del 6 - Warberg IC

Del 7 - Endre IF