Söndag
14 Apr 4 matcher
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 3 matcher
Fredag
19 Apr 1 match
Söndag
21 Apr 1 match
Tisdag
23 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

Svahn: "Alla vill åt samma håll"

15 november 2018 14:00
Intervju

Säsongens stora utropstecken har varit IBK Dalen, som efter elva matcher toppar SSL-tabellen. SSL.se ringde upp centern Jonas Svahn för att höra om västerbottningarnas framfart, uttagningen till VM-truppen och vilka han allra helst skulle vilja slå i en eventuell final.


I toppen av tabellen och endast tre förluster på elva matcher. IBK Dalen har varit SSL:s stora utropstecken den här säsongen, när Umeålaget bland annat inledde med att slå finalisten Falun och mästarna Storvreta i den första respektive andra omgången.

– Först och främst har vi fått ihop ett bra lag i år med tre starka femmor. Två av dem har startat varje match medan vi varierat lite i den tredje, men alla har spelat ihop sig väldigt bra.

Det förklarade landslagcentern Jonas Svahn när SSL.se ringde upp honom på onsdagseftermiddagen. Enligt Svahn är det framförallt sammanhållningen i laget som ligger bakom succéstarten för västerbottningarna, som förra säsongen säkrade en slutspelsplats sent in i de sista omgångarna.

Vad är de största skillnaderna i laget denna säsong kontra den förra?

– Vi har fått ihop gruppen jättebra. Alla vill åt samma håll och det känns som att det inte är något klagomål om man inte får spela. Det är i alla fall inget som går ut över gruppen. Vi har som sagt fått fram två femmor som levererar nästan varje match och en tredjefemma som har varit stabila defensivt.

Inför säsongen tippades Dalen att hamna bland de sista lagen över slutspelssträcket. Efter att ha fixat slutspelsplatsen förra säsongen fick laget syna sorti i kvartsfinalen mot Falun - men i år tror centern att den goda starten kan bära laget längre.

– Jag hoppas och tror att vi kommer gå långt. Vi har spelat jämnt mot alla lag och slagit Falun och Storvreta, som man ändå får säga är de stora favoriterna.

För Svahns del har säsongen inletts med solida siffror. På de elva spelade matcherna har 16 poäng kunnat noterats - och när förbundskapten Mikael Hill presenterade sitt lag till VM i Prag i december fanns 27-åringen i vanlig ordning med bland namnen.

– Det är helt fantastiskt att representera sitt lands färger. Det är nästan det största man kan göra inom innebandy. Man vet hur hård konkurrens det är här i Sverige med tanke på att det finns så många bra spelare.

Tillsammans med Finland, Norge och Danmark har Sverige bildat en nordisk grupp i det kommande mästerskapet. I VM 2016 kammade de blågula hem gruppen med tre raka segrar efter vinster mot Tjeckien, Norge samt värdnationen Lettland - och föga överraskande hör Sverige till de stora favoriterna, tillsammans med Finland, i år igen.

– Det är lite speciellt att ha en sådan grupp. Jag har mött alla lag och har väl ganska bra koll på de flesta. Vi ska ju gå hela vägen. Vi har ett jättestarkt lag som har spelat bra i de tidigare träningslandskamperna och det känns som att vi har en god känsla i det här laget.

"Finland vill man alltid vinna över"

I Riga 2016 var det antagonisten Finland som fick plocka hem guldet efter en rafflande drabbning som gick hela vägen till straffar. Revanschlusten är säkerligen stor, men om Svahn får välja själv hade han hellre sett en final mot värdnationen.

– Jag har inte tänkt så mycket på vilka vi möter på det sättet. Finland vill man alltid vinna över, men det gäller ju egentligen alla lag. Det hade nog varit roligare att slå tjeckerna i deras fullsatta hemmarena.

På måndag åker svenskarna på landslagsläger på ön Fuerteventura innan världsmästerskapet i Prag inleds den andra december. Sverige ställs direkt mot Finland och kan således i slutspelet inte möta grannlandet i öst förrän i en eventuell final.