SSL-säsongen avslutas av SIBF

20 mars 2020 12:30
SSL

Svenska Innebandyförbundet (SIBF) har beslutat att avsluta säsongen för alla förbundsserier, inklusive Svenska Superligan (SSL).


All innebandy på förbundsnivå är sedan tidigare färdigspelad/avslutad eller avbruten, som en följd av Coronavirusets spridning i samhället.

– Situationen med Coronavirusets spridning i Sverige gör att vi inte kan genomföra de många matcher som skulle ha spelats, säger Svenska Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl.

Nu har förbundsstyrelsen, efter förslag från Tävlingsutskottet (TU), tagit beslut om SM-slutspelet och SM-finalen, samt upp- och nedflyttning för Svenska Superligan. Bland annat innebär det att det inte kommer att bli något SM-slutspel och att SM-finalen i Ericsson Globe ställs in.

– Besluten grundar sig i Svenska Innebandyförbundets tävlingsbestämmelser och beslut vid tidigare tävlingskongresser. Tävlingsutskottets upplägg var väl genomarbetat och styrelsen tog beslutet på ett extrainsatt möte, säger Svenska Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl.

» Läs mer hos Svenska Innebandyförbundet

”Planera för framtiden”

Föreningen Svenska Superligan (FSSL) ställer sig bakom och respekterar det beslut som Tävlingsutskottet och Förbundsstyrelsen har kommit fram till.

– I den problematiska situation som vi befinner oss i måste vi förhålla oss till de regelverk som vi tidigare gemensamt har beslutat om. Det är en exceptionellt svår situation vi befinner oss i, både som samhälle och som idrott. I det här läget är det bästa vi kan göra att avsluta säsongen och att planera för framtiden, säger FSSL:s ordförande Krister Kalte.

Föreningarna har en mycket tuff uppgift framför sig och behöver allt stöd de kan få, samtidigt som de själva i praktiken behöver gå i ide för att överleva.

– Föreningen Svenska Superligan behöver i det här läget fokusera på att skapa förutsättningar inför nästa säsong, både sportsligt och kommersiellt. Den enda lösningen för att komma ur denna svåra tid någorlunda helskinnade är att vi hjälper varandra och samarbetar, betonar Krister Kalte.

Svenska Superligan står kommande säsong på egna ben. Den ska innehålla 28 slagkraftiga lag och ska befästa sin position som Världens bästa liga både på dam- och herrsidan.

SIBF:s beslut som rör SSL Dam

· I SSL Dam är 24 av 26 omgångar färdigspelade och lag 12 och 13 har spelat lika många matcher. Förbundsstyrelsen har beslutat att nuvarande tabell är sluttabell för 2019/2020.

· Inget SM-slutspel kommer att genomföras. Därav ställs även SM-finalen i Ericsson Globe in.

· IKSU Innebandy, som ledde Svenska Superligan med två omgångar kvar, utses till svenska mästare. Serietvåan Pixbo Wallenstam IBK tilldelas SM-silver och serietrean KAIS Mora IF tilldelas SM-brons.

· Två seriesegrare (IBK Lund Elit, IBF Falun) i allsvenskan flyttas upp. Seriesegrare saknas i allsvenskan norra och allsvenskan västra, då RIG Umeå IBF (1:a i norra) inte har rätt att kvalificera sig till SSL Dam och Rönnby Västerås IBK Ungdom (1:a i västra) per 31 januari har avböjt att medverka i kval (i enlighet med Tävlingsbestämmelserna).

· Alla lag på nedflyttningsplats i Svenska Superligan (IBK Dalen, Skoghalls IBK) degraderas till säsongen 2020/2021.

SIBF:s beslut som rör SSL Herr

· SSL Herr är färdigspelad. Förbundsstyrelsen har beslutat att nuvarande tabell är sluttabell för 2019/2020.

· Inget SM-slutspel kommer att genomföras. Därav ställs även SM-finalen i Ericsson Globe in.

· IBF Falun, som vann grundserien, utses till svenska mästare. Serietvåan Storvreta IBK tilldelas SM-silver och serietrean Pixbo Wallenstam IBK tilldelas SM-brons.

· Samtliga seriesegrare i allsvenskan (Fagerhult Habo IBK och Team Thorengruppen SK) flyttas upp inför säsongen 2020/2021.

· Alla lag på nedflyttningsplats i Svenska Superligan (Warberg IC, Visby IBK) degraderas till säsongen 2020/2021.

» ”Frågor och svar” om Svenska Innebandyförbundets beslut