Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

Skrällen: Legendaren gör comeback i SSL: "Kommer bli riktigt nervöst"

15 november 2019 18:48

Han är en av de allra största och bästa innebandyspelarna genom tiderna, som efter sin framgångsrika karriär valde att kliva in i TV-studion. I samband med Diabetesgalan gör nu Niklas Jihde comeback i världens bästa liga - i IBK Dalen-tröja.
– Jag blev helt chockad, säger Jihde själv i en intervju med Aftonbladet.


För tio år sedan spelade han sin sista match i SSL, då han hjälpte sitt AIK till ett SM-guld. Säsongen efter gjorde han dock en kort comeback, då han hjälpte Linköping kvala sig upp i högstaserien.

Sedan dess har Niklas Jihde mest setts till i TV-rutan, där han mest förknippas med NHL-studion i Viasat.

Det var i torsdagkvällens Diabetesgala, där ett av momenten var en budgivning av Jihde själv, där han lovade att spela en innebandymatch med vinnaren.

SSL-klubben IBK Dalen klev in i budgivningen med sitt bud på 11 000 kronor - och vann.
– Vi skämtade om att lägga ett bud först, men sedan slog vi till, säger Dalens klubbdirektör Urban Karlsson till Aftonbladet.
– Pengarna går till någonting bra och detta blir en kul grej för oss, det är win-win, menar han.

Jihde själv menar att han, lite på skoj, efter galan menade att det vore en dröm att en SSL-klubb skulle vinna budgivningen, men att han var inställd på att det var "något grabbgäng som spelar på skoj" som skulle vinna.
– Det här kommer bli riktigt nervöst. Jag var med mina pojkar och kollade på Storvreta mot Linköping för ett tag sedan, det går sjukt fort på planen numera och jag blev nästan svettig på läktaren, skrattar han.

Det är dock bara en match det handlar om, ingen permanent övergång. Det är inte bestämt ännu vilken match det kommer gälla, men får Jihde själv välja drömmotstånd vet han vilka han skulle vilja möta.
– Det är klart att det hade varit stort att få spela mot min gamla klubb Pixbo, säger han till tidningen.

Kombinationen tio år äldre och en tio års utvecklad innebandy, är självklart förväntingarna inte att Jihde kommer vara så dominant som han var under sin aktiva karriär. Samtidigt menar Dalens ordförande att någon längre speltid inte är något den förre stjärnan kan förvänta sig i matchen.
– Det är svårt att säga nu, det beror såklart på hur det ser ut med skador och sjukdomar, menar han och fortsätter:
– Jag har inte full koll på hans form, men jag hoppas att han hållit igång. Han ser ut att vara i bra form iallafall.

Fakta

Namn: Niklas Jihde
Ålder: 43
Klubbar: Högstorp, Hovshaga, Pixbo Wallenstam, Grasshopper Club Zürich, AIK, Linköping
Meriter: 5 VM-guld, 4 SM-guld, 3 Europa Cup-guld Årets spelare 1997/98 Främste poänggörare i landslaget på herrsidan, 139 (80+59) Vinnare av poängligan i SM-slutspelet 2002/03