Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

Nu blir Berggren störst: "Många slutar lite för tidigt"

23 februari 2018 13:00
Intervju

En hel karriär i Storvretas färger. På söndag skriver Jesper Berggren ytterligare ett kapitel historia, både på klubb- och liganivå. Med sin 535:e match tar backen plats som SSL:s meste spelare genom alla tider.


– Det är väl ett tecken på att jag är gammal haha! Men jag har hållit en hög nivå länge, dedikerat mig till sporten över en lång tid. Jag är stolt över att ha gjort så många matcher i Storvreta och i den högsta serien, inleder Jesper Berggren med fokus på sitt jubileum.

Många säsonger har passerat sedan 35-åringen satte sin fot på en SSL-rink för första gången. Då precis som nu var det Storvretas röda ställ som han representerade och backveteranen har blivit synonym med giganten. Uppsalalaget tog en gång i tiden talangen under sina vingar och Berggren har tackat genom att bli moderklubben trogen.

– Det har inte funnits något skäl att byta. Jag har fått olika "triggers" varje år under de här 17-18 säsongerna som jag spelat i högstaligan. I början var vi ett lag som skulle etablera oss och nå slutspel, nu slåss vi istället om guldet i stort sett varje år. Det har varit naturligt och känts bra att spela för Storvreta hela tiden, de har gett mig bra förutsättningar, förklarar Jesper beslutet att stanna kvar.

Under sin långa tid har han från nära håll sett hur Storvreta utvecklats. Från att ha varit en förening i mängden konstaterar Jesper att man nu är en elitklubb med heltidsanställda tränare, marknadsavdelning och en stor omsättning. Men främst och allra viktigast har Storvreta fyllt sitt troféskåp med SM-guld och andra medaljer av olika valörer.

Det är inte bara i klubbens korridorer och kansli som förändring har skett. Även ute på planen har innebandyn gått framåt, både tekniskt och tempomässigt. Som en av SSL:s äldsta och mest meriterade spelare har Jesper Berggren själv varit en del av utvecklingen. 35-åringen berättar vad han med sina egna ögon sett hända med innebandyn.

– Idag går det fort och det är mycket tätare. Det är klart att det har hänt saker, sen kan jag inte peka på exkat vad som hänt. Men sporten har utvecklats fruktansvärt mycket. När jag började spela för många år sen, det var inte ens samma sport som det är idag.

"Gulden som jag samlar på - inte antalet matcher"

Att i den krävande miljön följa med i utvecklingen är en utmaning för samtliga, inte minst ju äldre man blir. Men trots att han nått upp i 35 vårar, gjort 18 säsonger och spelat hem flera SM-titlar står Jesper Berggren kvar i Storvretas försvarslinje. Med en noggrann och mycket hård träning förklarar han att håller sig skärpt och på den nivå som krävs för SSL-spel. Den inställningen har nu lett fram till punkten där Berggren kliver upp på tronen som ligans meste - med 535 spelade matcher.

– Jag är stolt och glad över att ha fått göra så många matcher, jag har haft förutsättningarna för att hålla på. Som sagt tycker jag fortfarande att det är hur roligt som helst. Många slutar lite för tidigt kan jag tycka. De har kanske inte haft samma stöd från familj, arbetsliv och framförallt klubb som jag, resonerar Jesper.

Steget in i historieböckerna tas på söndag. Storvreta spelar då mot tabelltian Jönköping hemma i IFU Arena. Uppsalapubliken får chansen att hylla klubbens och hela SSL:s största genom alla tider, en stor stund i Jesper Berggrens karriär. Själv ser han samtidigt den sportsliga uppgiften framför sig.

– JIK slåss ju för att ta sig till slutspel. Vi har bra form, vi hoppas trumma på med det. Vi ska försöka göra mycket mål framåt, något som vi gjort på slutet. Det blir fullt ös.

Med det här rekordet och med din långa karriär bakom dig, hur går egentligen tankarna kring framtiden. Ser du ett slut framför dig?

– Klart att jag funderar på det, givetvis. Det blir inga nya femårskontrakt kan jag säga. Jag spelar klart den här säsongen och försöker ta ett guld till. Det är trots allt gulden som jag samlar på och inte antalet matcher, poängterar Jesper Berggren som tar en paus innan han avslutar;

– Där är fokus just nu, sen får vi se om det blir fler matcher nästa år. Men SM-guld är vad som gäller den här våren.