Onsdag
10 Apr 1 match
Torsdag
11 Apr 2 matcher
Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Idag 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Söndag
21 Apr 2 matcher
Måndag
22 Apr 1 match

"Jag har väl velat få bort straffstämpeln"

15 december 2017 18:00
Intervju

I de två senaste VM-finalerna mot Finland, där båda gått till straffar, har Amanda Delgado Johansson klivit fram för svenskorna. SSL.se har fått en pratstund med VM:s straffspecialist.


Det svenska landslaget åkte till VM i Bratislava och kunde efter ett tämligen enkelt gruppspel ta sig vidare efter att ha vunnit samtliga matcher, med marginal.

– Det är väl så det ser ut just nu i innebandyn utanför Sveriges gränser. Att vi var överlägsna i gruppspelet var ingen överraskning och inga konstigheter, vi är så mycket bättre än de vi möter, säger Amanda Delgado Johansson.

Det blev stora siffror även i kvartsfinalen mot Lettland när man vann med 21-0 och semifinalen mot Tjeckien spelades också av tämligen enkelt och matchen slutade 7-1 till svenskorna.

Innan årets VM-final hade Sverige spelat fem finaler i rad, i de tre senaste var det finskorna som stod för motståndet - i år var inget undantag. För fjärde VM:et i rad stod det mellan Sverige och Finland, och likt VM-finalen 2015 skulle det avgöras efter straffar.

– Vi hade pratat om att göra den bästa matchen någonsin, en maxprestation. I två perioder är vi på god väg och vi leder med 4-1, vi spelade så pass bra att vi hade kunnat leda med lite mer. Sen får de ett psykolgiskt viktigt mål och det står 4-2 inför tredje som gör att det blir nerv i matchen igen. Finland gör en fantastisk tredjeperiod och vi blir stirriga och lite nerver smyger sig på. Sen har de stora delar av förlängningen med bra chanser att göra mål, summerar forwarden.

I VM-finalen 2015 var det Amanda Delgado Johansson som satte den avgörande straffen, och även i år var det IKSU-spelaren som klev fram för svenskorna.

Hur kommer det sig att du blivit en sådan straffspecialist mot just Finland i VM-finaler?

– Ja du, bra fråga! Men först och främst vill jag lyfta Sara Hjorting som stod för den avgörande räddningen. Jag har väl velat få bort straffstämpeln men nu får jag väl leva med den ett tag till. Jag har egentligen inget bra svar varför men jag är väl bra på att hålla nerverna i styr och har fått bra förtroende för att kliva fram i de lägena, berättar 22-åringen.

Hur skulle du beskriva din insats i årets VM?

– Fram till finalen tycker jag att det gick lite småknackigt, men det var inget som jag lade fokus på utan jag försökte bara njuta. Jag tycker det är kul att representera Sverige och det är stort för mig. Men jag hade mer att ge och fick utdelning av det i finalen. Helhetsmässigt är jag nöjd även om gruppspelet gick knackigt, men nu blev det VM-guld så jag är nöjd, konstaterar Delgado Johansson.

Poängmässigt gjorde forwarden sitt bästa VM och svarade för sex mål och nio assist.

Guldmedaljörerna är nu hemkomna och har hunnit med att fira och smälta finalen något, och nu till helgen väntar spel i SSL. IKSU:s nummer 3 har gjort poäng i samtliga matcher och har noterats för 16 mål och 14 assist på 12 matcher. 22-åringen har dessutom svarat för tre hattrick - hittills.

– Jag har fått träna på en bra tid och varit skadefri. Förra säsongen hade jag lite skavanker här och där under hela säsongen. Nu har jag varit skadefri, tränat bra, spelat med ett bra lag och bra spelare som gör mig till en bra spelare.

Rönnby väntar nu i helgen, vad tror du om det mötet?

– Det ska bli kul att spela med IKSU igen, det var ett tag sen. Det är en match som vi på förhand ska vinna och det vore skönt att ta tre poäng innan uppehållet. Sen tror jag vi ligger jämnt till men jag tycker vi ska vinna den och det vore skönt att göra det, avslutar Amanda Delgado Johansson.