Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher
Hemma
Storvreta
STO
Borta
Pixbo
PIX

Finalbataljen: Favoriten mot uppstickaren

25 april 2024 11:00
SLUTSPEL

Storvreta vann SM-guld i fjol. Pixbo vann svenska cupen i år. Nu möts lagen i SM-finalen i Friends Arena för att jaga en ny titel. Måns Parsjö-Tegnér och Felix Lanver snackar upp förutsättningarna inför lördagens batalj.


Det hände 2006:

– Finska hårdrocksgruppen Lordi vinner Eurovision
– Fredrik Reinfeldt väljs till statsminister
– Playstatation 3 och Nintendo Wii lanseras
– James Bond-filmen Casino Royale har premiär
– Christer Fuglesang blir förste svensk i rymden
– Pixbo spelar SM-final i innebandy

– Vad jag gjorde 2006? Jag lirade väl innebandy i mormors källare, skrattar Pixbo-forwarden Felix Lanver.

Ja, det var alltså 18 år sedan Pixbo var i SM-final på herrsidan senast.

– Det är så klart jätteroligt och inspirerande för hela föreningen att Pixbo är i final igen, enormt kul för alla som jobbar i och runt klubben. Det har varit en lång väntan. Extra kul att damerna också är i final, det är stora framgångar för Pixbo, säger Lanver.

Vad säger du om säsongen?
– Den har blivit bättre med tiden. Vi har helt klart utvecklats under säsongen och haft en bra form under hela våren.

Pixbos andra halva av säsongen imponerar stort. Laget vann tolv av de fjorton avslutande matcherna, hade åtta raka segrar inför slutspelet, vann svenska cupen-finalen mot Falun och har sedan slagt ut Linköping och Falun på vägen mot finalen.

Pixbo blev första lag, vid sidan om Storvreta, att slå ut Falun i en bäst av sju serie i slutspelet.

En knall sett inför säsongen, men ingen knall sett till säsongen där Pixbo alltså imponerat, och där man slutade trea i grundserien blott en pinne efter Storvreta och Falun.

– Vi har haft en stark andra halva av säsongen och haft den formen i ryggen med oss in i slutspelet. Nu på slutet så är det många som presterat på topp, Jon Hedlund har som vanligt varit fantastisk i målet och vi har förtjänat att vinna både kvart och semi, även om det varit tuffa matcher.

Ni var i semifinal i fjol också, innan dess var det sju år (pandemisäsongen borträknad) där ni missade slutspel en gång och åkte ut i kvartsfinal sex gånger, och där det pratades om ett slutspelsspöke. Kan vi sudda ut det där spöket nu?
– Ja, det kan man verkligen, nu var vi i semifinal i fjol och SM-final i år. Jag har inte varit här under hela den här tiden, men folk som varit med längre har ju nämnt det där slutspelsspöket. Skönt att visa att vi kan leverera i slutspel också.

STORVRETA ÄR I FINAL - IGEN

I finalen väntar serieettan och regerande mästarna Storvreta som under vägen mot SM-finalen slagit ut Jönköping (kvart) och Växjö (semi) med 4-1 i matcher.

– Vi har vunnit serien och tagit oss till SM-final, så hittills är vi så klart nöjda med säongen. Jag tycker vi varit stabila hela vintern trots att det kommit in en del nya och unga spelare, men de har anpassat sig snabbare än man kunde tro, säger Storvreta-målvakten Måns Parsjö-Tegnér.

Ni vann varken Champions Cup eller svenska cupen, finns en extra hunger?
– Nja, jag vet inte, SM-guld är oavsett vad som händer den tyngsta titeln, det stora målet. Alla som varit med och vunnit innan vill vinna igen.

Hur ska det bli att möta just Pixbo?
– Det ska bli kul, det är ett nytt lag i final. De har gjort det bra, jag tycker de förtjänade att vinna sin semifinal mot Falun, jag tycker de var bättre. Det är ett lag som kan dra upp tempot, som har många bra spelare som kan göra poäng, så det kommer nog bli en final med mycket fart.

... och det blir en het målvaktsduell mellan dig och Jon Hedlund?
– Ja, de två bästa lagen med de två bästa målvakterna Visst blir det en målvaktsduell, sedan är det svårt för mig och Jon att göra mål på varandra, men det kan bli en tajt match och då måste vi vara på tå i kassarna.

Pixbo har imponerat under säsongen, men sett till förhandstipsen så är laget en överraskning som finallag och får stämplas som en uppstickare. Storvreta, i kraft av serieseger och som regerande mästare, får ta favoritskapet.

En annorlunda sits mot i SM-finalen i fjol, då många såg Falun som favoriter.

– Jo, många tippade nog Falun som vinnare i fjol, men då fick vi ut mer av vårt lag och våra toppspelare. Sedan är det svårt med favoritskap, Pixbo var bara en pinne efter oss i grundserien, de slog ut Falun, och det är Sveriges två bästa lag som möts i finalen. Samtidigt, spelar man i Storvreta är målet alltid guld, det är förväntningar vi är vana vid att hantera.

"HUNGERN ÄR VIKTIGARE ÄN RUTINEN"

Vikten av rutin brukar lyftas som en nyckel i en SM-final, men kanske blir detta ungdomarnas final?

Båda lagen ståtar med unga stjärnskott i år som redan har bärande roller, som Pixbos Daniel Kalentun, 18, samt Storvretas Gabriel Kohonen, 20, och Sakarias Ulriksson, 19. En trio som bara kör.

– Daniel Kalentun är väl finalens bästa och yngsta spelare. De yngre i vårt lag är helt orädda och vana att vinna, de tänker inte på vad som kan gå fel, säger Felix Lanver.

– Det är sällan så pass unga spelare är så långt fram, som Gabriel Kohonen och Sakarias Ulriksson hos oss, men de bara går in och ber inte om ursäkt för sitt spel, säger Måns Parsjö-Tegnér.

Ser vi till rutinen totalt sett, så är det fördel Storvreta.

– Erfarenhet är ingen nackdel, de flesta i vårt lag vet hur det är att spela och vinna finaler, hur det är att spela i de stora arenorna. Sedan ska man inte underskatta orutin heller, en del gynnas nästan av att inte förstå hur stor en match är eller vad som ligger i vågskolen, säger Parsjö-Tegnér.

Felix Lanver:

– Jag tror att rutin kan spela roll, men inte lika stor roll som den hunger som jag känner av i vårt lag. Alla brinner för det här. Jag tror att hungern vi har kommer att vara viktigare än all finalrutin i världen.

De fjorton senaste åren har Storvreta och Falun vunnit alla SM-guld, dags att bryta den sviten?
– Ja, det är dags nu, vi har alla chanser att vinna den här finalen, säger Lanver.

Finalen i SSL Herr spelas på Friends Arena på lördag med start 15.15.