Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

Halvtidsvila - damhösten i siffror och punkter

6 december 2017 12:00
SSL Dam

SSL Dam har nått tolv omgångar in. När landslaget nu jagar VM-framgång har ligan gått på ett längre uppehåll och redaktionen blickar då tillbaka på den höst som varit. På nykomlingar, poängligor, talanger och guldkandidater.


Värt att notera

– Inte mindre än fem spelare har lämnat varje SSL-omgång med poäng. Amanda Delgado Johansson (IKSU), Micaela Lundmark (Jönköping), Alva Olofsson (Endre), Malin Andréason (Mora) och Moa Tschöp (Täby) har noterat minst en poäng i varje spelad match.

– När det kommer till flest poäng i en enskild match toppar Sofia Joelsson - efter hennes fem mål och två assist i IKSU:s 11-6-vinst över JIK.

– Just IKSU leder även målligan, med 95 fullträffar på tolv spelade matcher. Ungefär en tredjedel av det har Dalen samlat ihop och med 36 mål är Umeålaget svagast i kategorin.

– KAIS Mora är samtidigt det defensivt tätaste laget - endast 30 insläppta bollar i nät.

– Nykomlingen Telge och nästjumbon Dalen har som enda lag gått genom hela hösten utan att vinna en enda hemmamatch.

– De längsta segersviterna står IKSU och Pixbo för. Båda lagen har radat upp åtta raka vinster, en svit som i båda fallen är levande.

– En av de individuellt sett mest framträdande insatserna är de sex mål som Julia Croneld gjorde när Täby bortabesegrade Rönnby.

Poängspelarna

Som vanligt har vissa namn klivit fram oftare än andra i poängprotokollet under den här SSL-hösten. Samtliga de 14 lagen har fått sina utpräglade offensiva vapen, spelare som tagit ansvar över rollen som målskytt eller framspelare. Och för vissa av lagen har dessa poängspelare varit fler än hos konkurrenterna.

Sett till topp tiolistan i poängligan finns IKSU och Täby representerat tre gånger, KAIS Mora har med två spelare och Pixbo och Endre stoltserar med varsitt namn. Dessa fem lag är också de fem som återfinns överst i tabellen.

Den spelare som varit allra mest tongivande sett till antal poäng är Moa Tschöp, Täbybacken som leder poängligan med elva mål och 25 assist. Samtidigt har Amanda Delgado Johansson studsat tillbaka till tidigare års nivåer och IKSU-spelaren är tvåa, tätt följd av klubbkamraten Sofia Joelsson, Täbys stjärnskott Julia Croneld och Morakaptenen Anna Wijk. Sexa i poängligan är Malin Andréason och 25-åringen har minst sagt kommit tillbaka med besked från förra säsongens långa mammaledighet.

Stjärnskotten

SSL handlar inte bara om de etablerade stjärnorna, de stora namnen och individualisterna som gör upp om poängligasegern. Lika mycket handlar ligan om talangerna som får sina genombrott. Hösten 2017 har inte varit något undantag och flera unga namn har med sin energi och respektslöshet sprungit rakt in i hjärtat hos SSL-publiken.

Förra säsongen var Julia Cronelds första i högstaligan och efter ett inskolningsår i Tyresö har hon nu exploderat i Täbytröjan. Poängligafyran är inte den enda talang som fått utdelning den här hösten. Även IKSU:s jämnåriga anfallsess Alice Granstedt har slagit igenom på allvar, från totalt fem poäng under hela fjolåret till 15 redan nu.

Duon har båda hunnit fylla 20, men på andra sidan 20-strecket finns andra stjärnskott som blommat ut. I Telges annars kompakta höstmörker har Therese Gustafsson och Felicia Forsmark visat vägen för laget. 18-åriga Cajsa Elm har tagit samma gigantiska ansvar hos ligans andra nykomling Jönköping, samtidigt som Andrea Envalls målskytte förfinats ytterligare i Warbergströjan. I tabellens toppskikt bidrar också Moa Gustafsson till att KAIS Mora radar upp segrar.

Nykomlingarnas avtryck

Under vårens kvalspel tog Jönköping och Telge klivet upp till SSL. Duon ersatte nedflyttade Tyresö och Kalmarsund, två lag som den här säsongen huserar i Allsvenskan. Det gör inte JIK och Telge, som istället har satt avtryck i högstaligan på ett varierande vis.

För Telges del har den första tiden varit tuff, med endast två segrar och en sistaplats i tabellen. Defensivt har det läckt rejält med 87 mål i baken och resterande säsong väntas bli en kamp för överlevnad. Men trots de resultatmässiga motgångarna skiljer bara tre poäng till säker mark och Telge är allt annat än uträknat.

Samma gäller Jönköping, som har skaffat sig möjligheten att slåss om högre tabellplaceringar. Återtåget till SSL startade med en makalös succé där JIK vann fem av sina åtta inledande matcher och steg upp över slutspelsstrecket. Nu har vinden vänt med fyra raka nederlag, men det hindrar inte Jönköping från att ligga kvar på en stark åttondeplats.

Borta bra - men hemma är inte bäst

En etablerad teori i sportens värld är ofta att hemmaplan ska vara mer fördelaktigt än bortaplan. Sett till de tolv första omgångarna av SSL 2017/2018 stämmer det inte. Snarare är sanningen motsatt - att bortaplan faktiskt är den arena där lagen trivs allra bäst.

För på totalt 84 spelade SSL-matcher den här säsongen är fördelningen 36 hemmavinster kontra 48 bortavinster. Ingen extrem övervikt med andra ord, men ett tydligt bevis på att många av lagen hittat ett sätt att plocka med sig poäng från sina bortaresor. Det främsta exemplet på det är Pixbo Wallenstam, som gått rent från sina sju bortafighter och givetvis toppar den på många sätt intressanta bortatabellen.

Kampen runt strecken

Fighten är riktigt hård kring platserna som avgör lagens öde längre fram i vår. På nedflyttningsplats finns just nu Dalen, samtidigt som Sirius efter en positiv trend slagit sig in på sjundeplats klart längre upp i tabellen. Men trots avståndet skiljer det bara fem poäng mellan duon och i regionen mellan finns ytterligare fem lag med i racet runt strecken.

Jönköping, Karlstad, Malmö, Linköping och Warberg gör tillsammans med Sirius och Dalen alla upp om de kanske viktigaste platserna i hela SSL. De platser som avgör om ett lag når slutspel, säkrar nytt kontrakt eller degraderas till Allsvenskan. Nästan halvvägs in på serien slåss sju lag inom fem poängs marginal och mycket talar för en gastkramande vår på tabellens undre halva.

Topplagen och jakten på SM-guldet

SSL 2016/2017 blev något av en uppvisning signerad IKSU, som på egen hand dominerade stora delar av säsongen. I år är situationen en helt annan. Inte bara öppnade mästarna från Umeå på ett överraskande svagt vis, med tre förluster på de fyra inledande matcherna. Dessutom har många konkurrenter tagit upp kampen och radat upp vinster under höstmånaderna.

Till VM-vilan gick Pixbo Wallenstam in som serieledare, en position som göteborgarna skaffat sig efter vinster i samtliga matcher utom en. Stephanie Boberg har öst in poäng och Lisa Andebratt tagit enorma kliv från fjolåret, men duon har haft avlastning av en bred trupp. Pixbo är heller inte ensamma om sina framgångar.

Innan "Rävarna" tog över förstaplatsen satt Endre i förarsätet och gotlänningarna gick obesegrade längst av alla SSL-lagen. KAIS Mora och Täby är också två utmanare som börjat starkt, med IKSU som växlat igång och smugit med bakom den nämnda kvartetten. Toppskiktet i SSL utgörs därför av fem lag, där Pixbo är etta på 33 poäng och IKSU femma med 27 pinnar. Fler utmanare kan även komma att ansluta under säsongens gång. Samtliga toppkandidater jagar det självklara målet - att stå som SM-guldmedaljörer i Globen kommande vår.