Onsdag
10 Apr 1 match
Torsdag
11 Apr 2 matcher
Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Idag 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Söndag
21 Apr 2 matcher
Måndag
22 Apr 1 match

Gulddrömmen släckt - igen: "En tomhet och besvikelse"

13 april 2018 15:30
Intervju

Linda Andersson gjorde sin bästa SSL-säsong någonsin och Pixbo Wallenstam toppade länge tabellen. Trots det tog resan slut i onsdags. Tre raka uddamålsförluster sänkte laget i semifinalen, ett uttåg som känns hos de ändå stolta "Rävarna".


– Är du beredd på det är det en sak, men vi var inte alls beredda. Fram till den sista bollen gick i nät tänkte vi att vi skulle ta hem det här. Då blir det en sån jävla tomhet och besvikelse på något sätt, berättar Linda Andersson.

Det var i onsdags kväll som säsongen fick ett plötsligt, och snöpligt, slut för forwarden och hennes Pixbo Wallenstam. "Rävarna" föll då för tredje gången på lika många matcher mot IKSU. Resultatet blev uttåg ur SSL-slutspelet efter 0-3 i semifinalserien, siffror som knappast gav en rättvis bild.

För när Iza Rydfjäll 46 sekunder in i förlängningen sköt 5-4 till IKSU betydde det en ny uddamålsförlust för Pixbo. Den andra och tredje semifinalen avgjordes båda i förlängning, medan Umeåmotståndet tog hem rond ett via straffar. Där men ändå inte - Pixbo fick se sina gulddrömmar krossas med minsta möjliga marginal. Ett hårt slag mot spelarna.

– Ja, det var otroligt tungt. Vi blev också kvar i Umeå på kvällen, vilket på ett sätt var bra för vi fick umgås tillsammans. Där märkte jag samtidigt att det var väldigt tufft för väldigt många, förklarar Linda Andersson.

Ofta talar man om avgörande marginaler inom sportens värld. Tre raka förluster efter ordinarie matchtid går bortom det normala?

– Jag ska väl inte stå här och prata om tur, men IKSU hade turen på sin sida och vi hade inte det. Vi pratade inför den tredje matchen om att de inte kan ha mer tur. Vi skulle höja vårt spel och då skulle vi fan vinna. Ändå slutar det med att IKSU går vidare ur fighten..., suckar Linda som tar ett andetag och sedan utvecklar;

– De har sina matchvinnare, spelare som är bra på att avsluta och säkert tio landslagsspelare. Där ser du kvaliteterna. Det var lite det som avgjorde också, för vi hade laget men IKSU hade individerna.

"Väldigt stolt över det som vi åstadkommit"

Det här blev andra säsongen i följd som Pixbo fick se sig utslagna av just IKSU i just semifinal. Mellan de båda åren har däremot mycket hunnit hänt. För när Pixbo Wallenstam hankade sig fram i SSL 2016/2017 och förlorade åtta seriematcher växte laget den här säsongen ut till en maskin. Länge såg det ut att bära till tabellvinst, men en dipp gjorde att laget tappade till tredje plats.

– Vi har gjort en riktigt bra säsong. Sen blir det surt när vi har snuddat på första- och andraplatsen, saker hade kunnat se annorlunda ut. Jag är ändå väldigt stolt över det som vi åstadkommit. Jag känner att inte någon annan trott på oss, mer än vi själva, menar Linda Andersson.

Redan under försäsongen hittade "Rävarna" rätt med både spel och resultat. En cupseger i Tjeckien kombinerades med flera vinster och när serien väl drog igång lyfte Pixbo omgående mot höga höjder.

Bortsett en riktig knock hemma mot IKSU (1-6) radade göteborgarna upp framgångar. När SSL gick in i sin avslutande tredjedel hade Pixbo fortfarande greppet om förstaplatsen, före konkurrenter som KAIS Mora och Täby. I slutspelet höll "Rävarna" farten uppe och ett formtoppat Rönnby slogs tillbaka i kvartsfinalen. Vad har varit hemligheten bakom Pixbos fina resa?

– Vi hittade ett skönt stäm. Det var en del nytt med ny ledarstab och nya saker som vi jobbade på, vilket gjorde att allt var väldigt roligt och utvecklande. Jag tror mycket att det gjorde att vi hamnade i toppen, förklarar Linda.

– Vi fick till ett mer allsidigt spel. En bra defensiv hade vi redan, nu utvecklades även offensiven ganska så rejält.

Kontraktet går ut: "Jag känner mig inte klar med innebandyn"

Just 25-åringen var själv en av de spelare som visade vägen framåt. Med 15 gjorda mål slog Linda Andersson personbästa i SSL, följt av ytterligare två nätrassel under slutspelet. Forwarden har efter sin ankomst till Pixbo sommaren 2016 kämpat med att vässa sitt målskytte. Tidigare har hon haft chanser som missats, men nu har hennes avslutsteknik lossnat rejält.

– Pixbo har en otroligt hög nivå på sina träningar, vilket du verkligen märker av att komma hit. Det gör att det nästan blir lätt att spela match haha, skrattar Linda och fortsätter;

– Det kanske låter fel att säga så, men grejen är att vi har så grymt bra backar vilket gör att jag måste göra saker väldigt snabbt. Det tror jag har utvecklat mig riktigt mycket.

Nu löper snart den Uppsalafostrade tjejens kontrakt ut. Diskussioner om en framtid i rödvitt pågår med Pixbo Wallenstam. Oavsett vad som händer är i alla fall en sak helt säker.

– Jag känner mig inte klar med innebandyn om jag säger så, slår Linda fast.

Drömmen om ett SM-guld och att spela de stora matcherna måste vara något som driver dig?

– Absolut, nu har det varit två år i rad där vi varit så pass nära. Känslan är att snart måste det ändå räcka hela vägen.

Den här våren gjorde det dessvärre inte det för Pixbo. Guldambitionerna grusades i semifinal, men till hösten är "Rävarna" tillbaka på SSL-rinken redo för en ny resa. Linda Andersson är övertygad om att ränderna från västkusten blir att räkna med även då.

– Vi har något på gång och har haft det väldigt länge. De senaste dagarna har vi snackat i laget och trots all tomhet är folk revanschsugna. Jag ser Pixbo som ett slutspelslag och som ett semifinallag, vi ska vara med oss slåss om guld.