Lördag
23 Mar 9 matcher
Söndag
24 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 2 matcher
Tisdag
26 Mar 2 matcher
Idag 4 matcher
Fredag
29 Mar 4 matcher
Lördag
30 Mar 4 matcher
Söndag
31 Mar 4 matcher
Måndag
01 Apr 2 matcher

Eriksson: "Inte nöjd med bara final"

18 april 2018 17:30
SSL-SLUTSPELET

SM-finalen närmar sig med stormsteg. För KAIS Moras del är det lagets femte raka - men att ha nått hela vägen till Globen är ingenting storklubben ska nöja sig med. I alla fall inte om man frågar forwarden Jessika Eriksson.


SM-slutspelets kokande Globenfinal står runt hörnet. Klockan 12:15 på lördagen inleds innebandyfesten i huvudstaden - och återigen är KAIS Mora ett av de två lag som slåss om det allra ädlaste i svensk innebandy. SM-guldet.

Men resan mot Stockholms globformade skådeplats har inte varit någon särskilt bekväm eller enkel historia för Mora. Förvisso inledde dalalaget kvartsfinalserien genom att slå Sirius i tre raka matcher - men i efterföljande semifinalfight mot Täby blev det desto svettigare. Täby gick upp till 2-1 i matcher och hade ett grepp om finalplatsen, innan Mora lade in den berömda extraväxeln och kunde vända matchserien till seger. En seger som lämnade spår efter sig, säger forwarden Jessika Eriksson i en intervju med SSL.se.

– Just nu handlar det mest om att ta hand om kroppen och återhämta sig. Man är rätt sliten efter en sådan semifinalserie som mot Täby och nu gäller det att hitta tillbaka till styrkan och slipa på detaljerna. Tagget är det verkligen inget fel på. Jag ser väldigt mycket fram emot lördagen.

Ni var bara en förlust från att bryta den finaltrend ni hade hållit intakt i fyra år. Hur gick tankarna när Täby satt med matchbollen?

– Det var helt klart en uppförsbacke och jättetufft, men det kändes som att det inte var någon i laget som tvivlade på att vi skulle vända matchserien. Det var väldigt starkt av hela laget att vi knöt näven när vi ligger under med 2-1 i matcher.

Backar vi tillbaka bandet och ser tillbaka på säsongen, har den för Jessika Erikssons del varit något annorlunda. Efter en kortare sejour i Karlstad valde hon att komma tillbaka till Mora i februari - ett ombyte som innebar att gå från en klubb som bygger för framtiden - till en klubb där inget annat än guld är i sikte.

– När Mora hörde av sig var jag tveksam först. Efter att jag ställt många saker mot varandra kändes det dock som en möjlighet som jag borde ta. Mycket på grund av att Karlstad inte strävade efter mer än att hitta en bra känsla i laget inför kommande säsonger, förklarar Eriksson och fortsätter:

– Karlstad har verkligen någonting på gång långsiktigt, men jag känner att jag inte kommer att vara med och spela fler säsonger för att bygga upp ett lag på det sättet. Därför kände jag att det var värt att komma tillbaka till Mora och försöka bidra till att gå till SM-final och ta ett SM-guld.

I grundserien den här säsongen kammade Mora hem förstaplatsen efter ett race in i det sista med antagonisten IKSU. Trots den fina tabellplaceringen och favoritskapet inför slutspelet, är positionen i grundserien inte av något större värde när det väl kommer till allvaret, menar forwarden.

– Vi vinner serien och det är ju ett kvitto i sig att det har gått bra. Precis som för alla andra lag har man perioder då det går bra och perioder då det går mindre bra. Samtidigt är grundserien ingenting värt i ett slutspel. Man är nöjd med att ha vunnit serien, men det finns alltid saker att fila på inför ett slutspel oavsett.

"Det gäller att vi sliter som djur"

Sedan ett antal år tillbaka har klubben från Dalarna vuxit till en gigant i svensk innebandy. När de äntrar Globens golv på lördagseftermiddagen är det för femte året i följd laget spelar final, där det senaste SM-guldet kom 2015.

– Mora är ett etablerat topplag fullt av bra spelare. Samtidigt som det också finns en stor bredd. Inför varje säsong satsar klubben alltid mot SM-guld - det finns inget annat mål än det. Strävar man efter det år efter år blir det ju så att laget börjar jobba efter det.

Upplagan av årets SM-final blir en repris från i fjol. Då vann IKSU med 4-1 i en match som kunde ha slutat i betydligt större siffror. Nu står en ny final för dörren där Eriksson tror att samma hårda arbete som laget visade mot Täby kommer att bli avgörande.

– Med den bredden vi har gäller det att vi jobbar som ett lag och sliter som djur – precis som vi gjorde i de två sista matcherna mot Täby. Vi knyter näven och ska ta hem det här guldet. Det känns verkligen som att man går in med inställningen att guldet ska hem – man är inte nöjd med att bara vara i SM-final.

Till sist, hur slutar fighten?

– Det kommer att bli tufft. Det är svårt att säga om det kommer att bli målsnålt eller väldigt mycket mål, men det lutar väl mer åt det förstnämnda med tanke på att det är två väldigt bra målvakter på planen. Men jag tror att vi vinner med två bollar.

Läs mer: Moras väg till finalen i statistikform