Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match

Med guld i sikte: "En besvikelse om vi inte lyckas"

27 november 2017 16:00
Intervju

Hon har en fantastisk höst i Pixbo Wallenstam bakom sig och ska spela sitt tredje VM. För Sara Hjorting är det bara guld som gäller när målvakten nu drar på sig det blågula landslagsstället.


SSL Dam har visserligen inte nått fullt halvvägs, men med VM-uppehållet framför sig kan Pixbo Wallenstam ta halvtid som serieledare. "Rävarna" toppar tabellen med 33 poäng, där elva av de tolv spelade matcherna slutat med vinst. Höstsuccé kan den utomstående tycka, men frågar du spelartruppen själv är synen på säsongsstarten betydligt mer sansad.

– Jag tycker att vi har startat som planerat. Vi har lyckats få ihop laget bra, behållit alla från förra året och fått in några unga spelare utifrån. Vi har en väldigt stor bredd, med bra fart på träningarna och fyra femmor som gjort det gott, summerar Sara Hjorting.

Den nu 31-åriga målvaktsprofilen har fått se försvaret släppa totalt 44 bollar förbi sig. Det placerar Pixbo som tvåa i den defensiva SSL-tabellen. Men att göteborgarna kan stänga till bakåt är ingen nyhet, snarare är det lagets anfallsspel som Sara menar tagit stora kliv. Det tackar målvakten den nya tränaren Per Tjusberg för.

– Vi har fortfarande tryggheten i försvaret, men har ju tidigare haft problem med offensiven. Där har vi fått in en annan dimension nu. Jag tycker att vi har jobbat mycket på den individuella utvecklingen under sommaren som gjort att alla höjt sig ett snäpp.

Toppstriden är annars riktigt intressant i år med fem lag som verkligen utmanar. Förra säsongen dominerade IKSU ganska så klart, men nu känns det väldigt mer öppet?

– Ja, det känns roligt på många sätt att det inte finns några givna matcher. Även de lag som ligger lite längre ner i tabellen gör bra matcher mot topplagen, menar Sara och fortsätter.

– Det är inte så att du kan gå in och tro att det blir enkelt att plocka tre poäng. Det är inte lätt ens mot lagen som ligger på elfte, tolfte, trettonde plats. Jag känner att vi haft bra motstånd hela vägen, vilket gör att vi måste ge allt i varje match. Då blir det roligare att spela.

Väntad uttagning: "Alltid en ära att vara med i landslaget"

Den närmaste tiden har Sara Hjorting ändå annat än Pixbo Wallenstam och SSL-tabellen att tänka på. Målvakten fanns, föga förvånande, med i den svenska landslagstrupp till VM som förbundskaptenen Andreas Lundmark presenterade för två veckor sedan. För tillfället befinner sig landslaget på Fuerteventura, där ett VM-läger hållits den senaste veckan. Sara ser fram emot mästerskapet som inleds på fredag i Bratislava.

– Absolut, det är alltid en ära att vara med i landslaget. Någonstans är det ett bevis på att jag gör något bra i klubblaget. Det känns jätteroligt att vara här och spela sitt tredje VM.

Föregående säsong drogs 31-åringen med sviterna från ett skadat revben. Det gjorde att det tog tid för Sara Hjorting att hitta rätt, men den här hösten har varit som ombytt. Dels har målvakten gått skadefri över sommaren och dessutom har Pixbo satt en delvis ny prägel på försvarsspelet.

– Det har varit nya grejer att fokusera och tänka om på, men det känns bra. Jag trivs fantastiskt bra i vårt lag och jag tycker att vi spelar en fin innebandy. Självklart känner jag att jag startat bra, menar Sara som nu jagar nästa svenska mästerskapsguld.

Målet i Slovakien är givetvis att landa ännu en blågul VM-titel. Vad tror du om möjligheterna till det, hur starkt är det här svenska laget?

– Det är klart att det kommer att bli tuffa matcher när vi går in till slutspelet, även om vi har Schweiz redan i gruppen. Men det känns som att vi har gjort väldigt bra matcher på slutet. Vi har ett starkt "go" och ett fantastiskt bra lag år med väldigt bra spelare.

Hur tungt skulle ännu ett VM-guld väga?

– Självklart väldigt tungt. Det är ändå chansen att vinna som gör att du spelar. Det finns inget annat än att vi vill ha guldet, det skulle vara en besvikelse om vi inte lyckades med det.