Torsdag
11 Apr 2 matcher
Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Idag 1 match
Måndag
22 Apr 1 match

Kampen kan börja: Linköping vs Växjö

13 mars 2018 15:00
SSL-slutspelet

De har båda nått final och lämnat som förlorare. Linköping och Växjö öppnar nu upp sina slutspelsresor i en het kvartsfinalduell. Ett lags guldhopp kommer tidigt att släckas - poängkungarna Felix Lanver och Ludwig Persson ger sina tankar.


Lanver, Linköping

Seriespelet är över och nu inleds jakten på guldet. Känslan är lite att det är nu som allvaret börjar, märks det på något sätt inom laget?

– Ja, det skulle jag säga. I vårt lag blir det mer engagemang i hur saker ska vara och hur vi ska lösa problem rent speltekniskt. Vi ställer högre krav på varandra vad gäller förberedelser och återhämtning, allt sånt märks.

Persson, Växjö:

Förra våren slutade med ett bittert SM-silver - hur mycket drivs ni av att ta revansch för den besvikelsen?

– Det var givetvis en jobbig förlust, jag hoppas att alla inom laget är lika sugna på revansch som jag är. Förlorar du en final ska du inte vara fullt nöjd. Du vill alltid vinna guldet. Den moroten ska vi hitta nu och verkligen kriga fullt ut för guld. Sen kan det vara så att vi inte räcker till, men om alla strävar mot samma sak kommer det nå jäkligt långt.

Lanver, Linköping:

Växjö väntar nu i kvartsfinalen, ett lag som gick hela vägen till final förra året. Tankar på det motståndet?

– Det är tufft, det är ett bra lag som vi kommer att behöva prestera på hög nivå för att kunna slå. Men samtidigt känns det som ett lag som vi vunnit över förut och som vi har bra koll på. Vi har goda chanser att slå dem, även om Växjö är ett bra lag.

Persson, Växjö:

Den här säsongen har gått lite upp och ner för er del. Till sist blev det en sjätteplats, hur rankar du den prestationen?

– Som du säger har vi varit upp och ner. Samtidigt skrapade vi ihop bara fyra poäng förre än förra året och då slutade vi tvåa, så ur det perspektivet är det godkänt. Men det har varit för mycket berg- och dalbana, många bra matcher men även för många svaga insatser. Vi har ändå visat i vissa vinster att vi kan slå vem som helst och vi har stommen kvar i truppen.

Lanver, Linköping:

Ni slutade före Växjö i tabellen och står med hemmaplansfördelen. Hur mycket betyder den?

– Jättemycket! Hemmaplansfördelen handlar ju inte bara om att vi gillar att spela hemma, de tvingas ju också spela borta vilket de flesta tycker är jobbigt. Det brukar vara bra tryck på läktarna här i Linköping och det betyder ännu mer att spela hemma i slutspelet mot grundserien. Det känns jäkligt viktigt.

Persson, Växjö:

Ni går in i slutspelet med tre raka förluster. Niklas Nordén har sagt att ni förberett er för kvartsfinalspelet, men vad säger du till de som anser att ni är inne i en svacka?

– Jag skulle konstatera att vi har tre raka förluster, det kan vi inte säga något om. Sen har det varit mot lag som slitit för sina liv för nedflyttning och slutspel. Samtidigt känner jag att gruppen haft huvudet på annat än att just vinna dessa enskilda matcher, det har varit för mycket slutspelstankar. Det är lite det som "Nicke" varit inne på. Nu handlar det om att vinna fyra matcher av sju mot Linköping och då spelar det ingen roll att vi kommer med tre raka förluster.

Lanver, Linköping:

Du har haft ett stort genombrott med mängder av poäng och fantastiskt spel - vad säger du om din säsong?

– Jag har aldrig haft så kul när jag spelar innebandy som jag haft den här säsongen. Jag har haft medvind och kunnat gå in till träning och matcher med ett högt självförtroende. Alltid känt att jag kunnat ge det bästa av mig själv, det har varit väldigt roligt hela tiden. Det är en fantastisk känsla att kunna bidra till laget på det sätt jag gjort med poäng och mycket speltid.

Persson, Växjö:

I kvartsfinalen står Linköping för motståndet. På vilket sätt ska ni knäcka dem?

– Linköping är ett jättebra lag med många spetsspelare som kan avgöra. Då tänker jag främst på (Gustav) Fritzell, Matej (Jendrisak) och (Felix) Lanver som alla är i toppen av poängligan och är jävligt bra, både individuellt och som lagspelare. Vi måste respektera och verkligen inte underskatta dem på något sätt, trots att vi har tre vinster mot dem i serien. Den som vill mest kommer att vinna serien och det hoppas jag verkligen att vi gör. Exakt hur vi ska knäcka dem kommer alla att få se...

Lanver, Linköping:

Nu går laget in i SSL-slutspelet, där det är en helt annan typ av innebandy. Vad talar för att Linköping ska nå långt?

– Att vi vinner många matcher på att vi har ett otroligt bra försvar. I slutspelet blir det jämnare, tightare och mindre mål. Där tror jag att vi har en trygghet i att klara av att vinna på just det sättet. Det kommer att vara avgörande för att vi ska tro på oss så mycket som krävs för att gå långt.

Persson, Växjö:

Den resa som ni gjorde till Globen förra våren lär stärka er, vad betyder den erfarenheten?

– Förra året blev det en jävligt lyckad säsong, allting föll på plats. Vi behöver hitta samma tankesätt som vi hade då för att lyckas ta oss dit igen. Linköping har också erfarenhet, de har varit i final några gånger själva. Så det är två lag med liknande erfarenhet och i år är serien så pass jämn att alla kan slå alla. Det kommer att bli ett jävligt roligt slutspel.

Lanver, Linköping:

Slutligen; vad blir viktigast för Linköping i matchserien mot Växjö?

– Vi måste spela ett uppställt anfallsspel i deras zon, snarare än att det blir en matchbild som svänger fram och tillbaka. En kontrollerad matchbild behövs där vi kan mala ner dem. Växjö är starka i kontringsspelet, vi måste bromsa upp dem där och sätta tryck på deras backar i anfallsspelet.

Persson, Växjö:

Och så till sist det här med att ingen från topp fyra ville välja er?

– Att inget lag valt oss gläder oss - det är respektingivande. Vi var ändå i final förra året och har nästan samma lag kvar. Det hade varit lite dumt att välja oss tycker jag. Linköping tvingades göra det och jag hoppas att vi kan ta oss vidare.