Onsdag
10 Apr 1 match
Torsdag
11 Apr 2 matcher
Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Idag 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Söndag
21 Apr 2 matcher
Måndag
22 Apr 1 match

Joelsson: "Spelar vi som vi ska kan inget hota oss"

1 december 2017 08:00
Intervju

På fredag inleds VM i Bratislava och hela nio debutanter återfinns i truppen som jagar sjätte raka VM-guldet. En av dem är IKSU:s 21-åriga stjärnskott Sofia Joelsson.


– Det känns jättekul! Det är en dröm som går i uppfyllelse, något jag velat göra sedan jag var liten, säger en märkbart lycklig Sofia Joelsson om att vara uttagen i VM för första gången.

Att Joelsson finns med i VM-truppen kommer inte direkt som en överraskning. Supertalangen har stått för en makalös höst i SSL och noterats för 20 mål på elva matcher. 21-åringen är en del i en ung trupp som reste till Slovakien på onsdagen. Sveriges snittålder är unga 24,35 år och i laget återfinns en hel drös av framtida världsstjärnor i Ellen Rasmussen, Johanna Hultgren, Alice Granstedt, Amanda Delgado Johansson, Sara Steen och inte minst - Sofia Joelsson - för att nämna några.

– Det har skett en generationsväxling den senaste tiden och vi har en bra blandning med ungt och nytt och lite rutinerat. Jag tycker att det är kul att det är så många nya.

Hur kommer det sig att Sverige är så otroligt bra på att få fram duktiga innebandyspelare?

– Jag tror det dels har att göra med att vi har världens bästa liga samt att vi lägger mycket tid på det. Jag själv och andra har lagt massor av tid på att utvecklas. Sedan finns det massor av spelare att ta efter.

Vilka då?

– Emile Wibron är en av de största i SSL både poängmässigt och med hennes spelstil överlag. Anna Wijk är en annan. Hon är grym på att lägga pasnsingar och har en magisk blick för spelet.

"Vet faktiskt inte mycket om dem"

Idag drar alltså turneringen igång och Tyskland står för motståndet med avslag 15:00, ett lag SSL:s skyttedrottning och övriga landslagskollegor inte har speciellt bra koll på.

– Jag vet faktiskt inte mycket om dem. Vi har inte scoutat så mycket. Det är bara att köra på och hoppas på att få en bra start, liksom sätta stämpeln redan i första matchen.

Trots att det är VM-debut för Nybrotjejen har hon redan gjort ett avtryck i landslagströjan. Faktum är att 21-åringen på sina 19 landskamper gjort sanslösa 45 poäng - och än mer imponerande - 32 mål.

– Jag får spela med otroligt bra spelare som levererar mackor och det är bara att skjuta i öppen kasse typ, skrattar Joelsson och utvecklar:

– Nej, men mycket handlar om att spela med spelare man klickar och hittar ytor tillsammans med, ytor man kan utnyttja. Jag har hamnat i avslutslägen och lyckats göra mål. Det är samspelet med kedjekamraterna som gör det.

Kan slå målrekordet

När VM-truppen presenterades pratade förbunskapten Andreas Lundmark om Joelsson som spelaren som har stor möjlighet att slå målrekordet i landslaget. Rekordet innehas för tillfället av Emelie Lindström som representerade Djurgårdens IF IBF och gjorde 91 landslagsmål. 60 mål ytterligare krävs alltså för att snipern Joelsson ska slå det.

– Jag ser det inte som en press att jag ska slå det utan det skulle bara vara kul om jag skulle lyckas göra det. Jag blir inte besviken om jag inte gör det heller utan det handlar om att ha kul och vinna titlar. Det spelar ingen roll vilken spelare som gör mål. Men det är klart att det skulle vara kul att slå det, det är alltid kul att slå rekord.

I landslaget har 21-åringen alltså skördat stora framgångar. Det gjorde hon även i klubblaget IKSU förra säsongen då hon i våras vann SM-guld med klubben. Den här säsongen inleddes dock trevande innan laget vann Champions Cup. Sedan dess har laget vunnit allt men är sex poäng bakom Pixbo på sin femteplats.

– Vi formtoppade oss rejält inför Champions Cup, men vi är inte alls nöjda med starten. Sedan har vi ju vunnit Champions Cup vilket gör att vi är världens bästa klubblag. Jag känner ingen oro över att vi förlorade lite i början, det är så det är i innebandy. Det är bara att köra på så kommer vi ikapp.

Delgado Johansson hjälte 2015

Men innan Joelsson och IKSU ska jaga ikapp Pixbo och övriga klubbar i SSL ska hon och hennes landslagskollegor skjuta ännu ett VM-guld till Sverige. Ska vi tro Joelsson lär det bli guldfirande även den här gången. Sverige har, som vi varit inne på, vunnit VM-guld fem turneringar i rad, senast efter att Joelssons lagkamrat i IKSU, Amanda Delgado Johansson, avgjort på straffar mot Finland 2015.

– Det kommer att krävas att alla ger hundra procent och gör det vi ska, men gör vi det är det ingen som kan slå oss. Så säger vi alltid att; spelar vi som vi ska kan inget hota oss.

Sveriges matcher sänds i TV4, TV4 Sport, TV12 och på C More.