Lördag
23 Mar 9 matcher
Söndag
24 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 2 matcher
Tisdag
26 Mar 2 matcher
Torsdag
28 Mar 4 matcher
Idag 4 matcher
Lördag
30 Mar 3 matcher
Söndag
31 Mar 4 matcher
Måndag
01 Apr 2 matcher
Tisdag
02 Apr 3 matcher
Onsdag
03 Apr 2 matcher

Framtiden för världens bästa liga

13 december 2018 23:30
SSL:s framtid

I dag har Föreningen Svenska Superligan (FSSL) nåtts av beskedet att Svenska Innebandyförbundet (SIBF) avslutar förhandlingarna om ett nytt avtal mellan parterna. Beskedet är negativt för svensk innebandy. Det är samtidigt ett väntat besked som gör att FSSL måste aktivera en alternativ plan inför framtiden.


Nyligen har ännu ett världsmästerskap avslutats och det står klart att Sverige inte längre är världens starkaste innebandynation på herrsidan. Att det för landslaget ansvariga förbundet i samma veva väljer att avsluta förhandlingarna om framtiden för det som borde vara världens bästa liga är absurt. Det är i exakt dessa tider som svensk innebandy måste agera för att åter igen bli bäst i världen, inte avstanna ytterligare.

Den efterfrågade avstämningen kring det avtalsförslag som FSSL i enlighet med de uppsatta riktlinjerna har presenterat kom aldrig. Att i stället abrupt avsluta förhandlingarna innan de ens har startat är respektlöst.

Föreningen Svenska Superligan vill ta ett större ansvar för utvecklingen av svensk innebandy. Det ska göras genom att stärka ligans varumärke och öka intäkterna, men det ska inte ske på bekostnad av bredden. Tvärtom går elit och bredd hand i hand, vilket de ingående föreningarna är garanter för. Det har varit tydligt från första början, men ändå använder förbundet skrämseltaktik om försämrad breddverksamhet för att skapa opinion och försöka vända höga ambitioner till något negativt.

SIBF har som förbund, till skillnad från sina motsvarigheter i andra ledande lagidrotter, bestämt sig för att göra allt själv. De verkar på allvar tro att all utveckling av en idrott utgår från förbundskansliet, inte från rörelsen. SIBF har på eget bevåg tagit fram en ”strategi för SSL”, men ingen representant från de som faktiskt utgör SSL har fått medverka. Det är absurt.

I och med förbundets agerande kan FSSL:s huvudplan om ett gemensamt utvecklingsarbete inte längre bli verklighet. Vi går därför vidare med en alternativ plan, med syfte att utveckla svensk innebandy på högsta nivå och skapa världens bästa liga, med världens bästa bredd. Det kommer dessvärre inte att göras i förbundets regi, åtminstone inte med nuvarande ledning.

Redan nu kommer påtryckningar från förbundet gentemot både klubbar och spelare. Uteslutning från landslag och bötfällning är några av de maktmedel som används, men detta negativa agerande kommer inte att ge effekt. Att hota de människor och föreningar som utgör kärnan för ens egen existens är direkt kontraproduktivt och illustrerar den desperation som finns. SIBF:s totala ovilja till en gemensam utveckling ger oss ytterligare argument för att en förändring måste komma till stånd.

FSSL kommer nu att utifrån direktiv från medlemmarna, det vill säga SSL-föreningarna, agera utifrån den väg som leder till den framtid som föreningarna önskar för svensk innebandy. Förarbete för detta har pågått under en längre tid och det konkreta arbetet kommer nu att påbörjas. När tiden är mogen återkommer vi med mer konkret information om vad framtiden bär med sig för världens bästa liga.