Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

Warberg hoppas presentera lösning på tränarfrågan: "Vi står på mållinjen"

15 november 2016 17:15
SSL Herr

Det har varit en skakig höst i Warberg. SSL-giganten har kämpat med resultaten och brutit med tränaren Oscar Lundin, som en dryg månad efter sin avgång ännu inte ersatts. SSL.se tar tempen med Warbergs sportchef Kimmo Eskelinen i en lång intervju.


Det var den 21:a oktober som Warberg bekräftade att klubben sparkar Oscar Lundin, efter bara nio spelade matcher. Huvudtränaren hade dessförinnan varit frånvarande vid lagets tre sista matcher, något klubben hänvisade till av privata skäl. Under hösten hade dock Lundin diskuterat sin framtid med den sportsliga ledningen och där kom parterna slutligen fram till att bryta kontraktet.

– Som vi tidigare sagt grundande det sig i den utveckling som vi sett de senaste åren. Framförallt resultatmässigt, men också sett till den trupp som vi haft. Vi har inte fått den utväxling som vi hade hoppats på, berättar Warbergs sportchef Kimmo Eskelinen för SSL.se.

Oscar Lundin tog över huvudansvaret i Warberg 2014 och det här var tränarens tredje säsong vid rodret. Under sin tid i västkustklubben har Lundin skapat en nära relationen till många. Beslutet att riva kontraktet var därför inte lätt att fatta för Eskelinen, som tillträdde som sportchef i september.

– Ja, jag har känt Oscar i ett antal år och det har hela föreningen gjort. Vi tycker inte illa om varandra på något sätt idag och han är omtyckt i klubben och har gått i korridorerna här under lång tid, förklarar Eskelinen och fortsätter.

– Det är alltid jobbiga samtal när man kommer fram till något sådant här. Men elitidrotten är en tuff värld. Man får inte vara för emotionellt involverad i saker, då blir man lätt besviken.

Halverat poängskörden efter tränarbytet: "Haft aningen tuffare motstånd"

I samband med att Warberg och Lundin gick skilda vägar tog assistenten Stefan Smedberg över rollen som huvudtränare. Arbetet med att finna en ersättare till tränarposten har pågått sedan dess, men Warberg har ännu inte presenterat någon lösning. Sportchef Eskelinen kan dock bekräfta att förhandlingar är långt gångna med ett namn.

– Vi står på mållinjen och ska bara ta det sista klivet över den. Vi hoppas att vi kan gå ut med lösningen inom kort, men det är lite omständigheter som gör att vi inte kan presentera någonting än.

Är det ett igenkänt ansikte inom svensk innebandy?

– Ja, det är det.

I avsaknad av en permanent huvudtränare har Warberg kämpat med resultaten. Den tidigare så framgångsrika SSL-klubben har stått för en blek höst, symboliserat av en tiondeplats i tabellen. Av siffrorna att döma har dessutom tränarrockaden gett en negativ inverkan.

Under de sex inledande omgångarna med Oscar Lundin på bänken vann Warberg hälften av sina matcher och samlade på sig åtta poäng. Sedan tränaren lämnade har samma poängskörd sjunkit till fyra, samtidigt som laget inte vunnit en enda match under ordinarie tid.

– Det man kan ska komma ihåg är att vi under de sex första omgångarna mötte lagen i botten av tabellen. De sista matcherna har vi haft aningen tuffare motstånd, även om vi så klart inte är nöjda med antalet poäng som vi fått med oss. Det finns matcher som vi skulle vunnit, bland annat Karlstad hemma, medger Eskelinen och tillägger.

– Men vi har inte gjort någon analys utifrån sex matcher med eller utan Oscar. Vi har istället tänkt långsiktigt i det här skedet, inte bara den här säsongen utan också framåt i tiden.

Dramatisk mittenkamp i tabellen: "Jämnare serie än tidigare"

Dyster höst och jobbig form. Warberg har inte fått den start på SSL-säsongen 2016-17 som laget velat, men än återstår mycket att spela. Kimmo Eskelinen pekar på tidigare storklubbar som efter år av framgångar gått in i tyngre perioder och han betonar att Warberg nu måste arbeta ödmjukt.

– Vi vill så klart tillbaka till toppskiktet. Alla som är aktiva inom föreningen, oavsett om det är sponsorer, publik eller funktionärer, vill slåss med de bästa lagen. Sen har vi förstått att det kommer att ta sin tid, konstaterar sportchefen.

Men kan ni ändå känna av pressen utifrån på att lyfta de sportsliga resultaten?

– Absolut, vi har sponsorer som varit med i ett antal år och som är vana vid bättre prestationer än det vi visar upp för tillfället. De undrar så klart vad vi försöker göra för att vända på det.

Förhoppningen är att lyckas vända även denna säsong, där Warberg trots allt har kontakt med slutspelskampen. Laget är bara fyra poäng bakom den åttondeplats som ger kvartsfinalspel till våren och 20 matcher återstår av grundserien. Sportchef Eskelinen ser därför inga hinder för att kunna göra pågående säsong till något bra.

– Jag tycker att vi har ett ganska gjutet toppskikt med Falun, Storvreta och några lag till. Sen är det extremt jämnt där under. Det lag som hittar ett flow och vinner några matcher är direkt med och tampas om slutspelsplaceringar.

Upplever du att SSL är en jämnare liga den här säsongen mot vad du varit med om tidigare?

– Ja, det har i nästan alla år funnits ett eller två lag som man med säkerhet kunnat säga ska vara i botten. Nu finns det istället sju lag från mitten till botten och alla kan hamna precis vart som helst. Det är en jämnare serie än tidigare.

Imorgon går seriespelet vidare för SSL. Warberg är ett av lagen som då kliver ut till spel, något laget gör i den heta västkustfighten borta mot Pixbo Wallenstam. Motståndet är trea i tabellen, men Kimmo Eskelinen pekar på historiken och ger sitt Warberg goda chanser mot rivalen.

– Det blir en tuff match, västkustderby är alltid kul. Vi ser det som en härlig utmaning och vill avsluta bra inför uppehållet som kommer. Sen har vi Thorengruppen på söndag, en match vi självklart ska vinna om vi vill hålla oss kvar i den här serien.